Medische Encyclopedie – Rembrandt Apotheek – Schiedam

Rembrandt Apotheek

Rubensplein 2 3117 BK Schiedam Tel:010-4268855

Medische Encyclopedie

Inhoud

Genitale wratten

Wat is genitale wratten?

Wratten op je vagina, penis of anus (poepgat) zijn een soa. Je kunt ze krijgen door seks met iemand die ze heeft. Ze zijn dus besmettelijk. De wratten komen door een virus: HPV.
Soa betekent: seksueel overdraagbare aandoening.

De wratten zijn niet gevaarlijk. Soms zijn ze wel lastig.

De medische naam voor wratten op deze plekken is genitale wratten.

Wratten op je penis, vagina of anus zijn niet gevaarlijk. Ze gaan vanzelf weer weg: bijna altijd binnen 2 jaar.

Ze zijn wel besmettelijk. Ook als ze weer weg zijn, kan het virus nog in je vagina, penis of anus zitten. Je kunt dan nog steeds iemand anders besmetten. Ook kunnen de wratten bij jezelf terug komen.

Misschien schrik je van de naam van het virus. Sommige soorten van HPV kunnen namelijk baarmoederhalskanker veroorzaken. Maar de wratten komen van andere soorten HPV. Van wratten op je penis, vagina of anus kun je dus geen kanker krijgen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel de huisarts op werkdagen als 1 of meer van deze punten voor je kloppen:

 • Je twijfelt of je wratten hebt op je vagina, penis of anus.
 • Je wilt een behandeling tegen de wratten.
 • Je krijgt een behandeling tegen wratten, maar het helpt niet.
 • Je wilt je laten testen op andere soa’s.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Podofyllotoxine en fluorouracil
Podofyllotoxine en fluorouracil remmen de groei van de huidcellen en doden de met virus besmette cellen. Hierdoor zal de genitale wrat afsterven. 

Podofyllotoxine is verkrijgbaar als applicatievloeistof en als crème. Podofyllotoxine zit ook in podofylline hars. Dit is verkrijgbaar als Podofylline collodium. 
Fluorouracil is verkrijgbaar als crème.

Imiquimod
Imiquimod stimuleert de aanmaak van stoffen in het lichaam die een rol spelen bij de eigen afweer. Hierdoor wordt het virus bestreden dat de genitale wrat veroorzaakt, waardoor de wrat verdwijnt. Imiquimod is verkrijgbaar als crème.

Camellia sinensis
Camellia sinensis (groene-thee-extract) remt de groei van cellen. De arts kan het voorschrijven tegen genitale wratten. Camellia sinensis is verkrijgbaar als crème. Het mag alleen op de huid worden gesmeerd en niet op de slijmvliezen van anus of geslachtsdelen.

Papillomavirusvaccin 
Papillomavirusvaccin wordt gebruikt om infecties met het papillomavirus te voorkomen. Door een infectie met een papillomavirus kunt u genitale wratten krijgen.

Na injectie met het papillomavirusvaccin maakt het lichaam afweerstoffen tegen het virus. Als het dan in aanraking komt met levende virussen, kan het deze effectief bestrijden. Hierdoor worden genitale wratten voorkomen. Het papillomavirusvaccin is ook onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen.

Terug naar overzicht