Medische Encyclopedie – Rembrandt Apotheek – Schiedam

Rembrandt Apotheek

Rubensplein 2 3117 BK Schiedam Tel:010-4268855

Medische Encyclopedie

Inhoud

gabapentine

Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.

Artsen schrijven het voor bij epilepsie en bij zenuwpijn.
Ze schrijven het soms voor bij het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS, ook wel posttraumatische dystrofie genoemd), pijn na een operatie, voortdurende hik, spierkrampen, rusteloze benen en om opvliegers tegen te gaan na de behandeling van borstkanker.

Wat doet gabapentine en waarbij gebruik ik het?

Epilepsie

Verschijnselen
Er zijn verschillende vormen van epilepsie. Bij veel vormen is sprake van epileptische aanvallen, waarbij men het bewustzijn verliest en de spieren hevig verkrampen. De spierschokken kunnen meer of minder hevig zijn. Soms zijn er geen spierschokken en is men alleen een paar seconden afwezig (absences).
Er zijn ook lichtere aanvallen zonder bewusteloosheid. Daarbij voelt u alleen tintelingen in een arm, hoort of ziet u dingen die er niet zijn, of zijn er lichte bewegingen (friemelen, smakken) merkbaar.

Oorzaak
Bij een aanval van epilepsie verloopt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen niet goed. Prikkels in de hersenen kunnen hierdoor epileptische aanvallen veroorzaken.

Epilepsie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld: zuurstofgebrek tijdens de geboorte, een hersenvliesontsteking, een ongeval, een beroerte of (zelden) een hersentumor. Bij een bepaalde vorm van epilepsie kunnen lichtflitsen (TV, computergames, discolicht) een aanval uitlokken. Meestal is de oorzaak echter onbekend en is er sprake van aanleg. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan, maar begint meestal op de kinderleeftijd.

Behandeling
Er zijn verschillende medicijnen tegen epilepsie. Bij de keuze van een medicijn volgt uw arts meestal een schema, waarbij medicijnen in een vaste volgorde worden uitgeprobeerd. Gabapentine wordt meestal pas gebruikt als de eerste-keusmiddelen bij epilepsie niet voldoende werken of te veel bijwerkingen geven. Het kan alleen of in combinatie met andere epilepsiemedicijnen worden gebruikt.

Werking 
Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren. Hierdoor helpt het epilepsieaanvallen te voorkomen.

Effect
Het werkt niet bij iedereen. Na enkele weken zal duidelijk zijn of dit medicijn bij u voldoende werkt. U merkt dat doordat epilepsieaanvallen minder vaak optreden en minder heftig zijn of helemaal verdwijnen.

Lees meer over epilepsie . “

Zenuwpijn

Verschijnselen
Bij zenuwpijn voelt u heftige pijnschokken met een zeer scherpe, stekende of constant brandende pijn. De pijn is continu aanwezig of kan opkomen na slechts een lichte aanraking. Het betreft vaak één specifiek deel van het lichaam, zoals een deel van het gezicht, een deel van de romp of een voet of arm.

Oorzaak
De oorzaak van zenuwpijn ligt bij de gevoelszenuwen. Deze versturen `berichten` over aanrakingen en verwondingen naar de hersenen. Beschadigde of geïrriteerde zenuwen versturen deze berichten onjuist. Uw hersenen voelen hierdoor heftige pijn, zonder dat er van een verwonding sprake is.

Behandeling
Omdat bij zenuwpijnen de oorzaak van de pijn ligt bij de betrokken gevoelszenuw, hebben gewone pijnstillers meestal weinig effect. Meestal schrijven artsen bij zenuwpijn bepaalde medicijnen voor die oorspronkelijk bedoeld zijn voor depressie, zoals amitriptyline of duloxetine. Of bepaalde medicijnen tegen epilepsie, zoals pregabaline of gabapentine.

Werking
Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren op pijnprikkels die door de gevoelszenuwen wordt doorgegeven. Hierdoor helpt het tegen zenuwpijn.

Effect
Gabapentine werkt bij verschillende soorten zenuwpijn, bijvoorbeeld door diabetes (suikerziekte) of gordelroos. Het werkt niet bij iedereen. Na enkele dagen tot weken zal duidelijk zijn of het bij u voldoende werkt.

Lees meer over zenuwpijn . “

Complex regionaal pijnsyndroom

Het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) werd vroeger posttraumatische dystrofie genoemd. Het kan optreden na een kleine wond of operatie aan arm of been, of na een kneuzing. De huid raakt als het ware ontregeld over een groter oppervlak dan de wond alleen. Dit veroorzaakt veel pijn. De precieze oorzaak is nog niet duidelijk.

Verschijnselen
De verschijnselen van CRPS zijn:

 • onverklaarbare pijn in arm of been, die erger wordt bij inspanning;
 • rode of blauwe kleur van de huid;
 • zwelling van het lichaamsdeel en verminderde beweeglijkheid;
 • pijn bij het aanraken van de huid;
 • veranderde nagelgroei, afbrokkelen van de nagels;
 • versterkte haargroei op de huid;
 • verhoogde zweetproductie van handpalm of voetzool.

Behandeling
Als gewone pijnstillers, zoals paracetamol of pijnstillers van het nsaid-type (ibuprofen, naproxen) niet voldoende helpen, kan de arts andere medicijnen voorschrijven. Bijvoorbeeld medicijnen die oorspronkelijk bedoeld zijn voor depressie, bepaalde middelen op de huid (DMSO, capsaïcine), spierverslappers, bijnierschorshormonen en medicijnen tegen epilepsie, zoals gabapentine. Deze medicijnen blijken ook invloed te hebben op de pijn.

Werking
Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren op pijnprikkels. Hierdoor kan het helpen bij complex regionaal pijn syndroom (CRPS).

Effect
Gapabentine werkt niet bij iedereen. Na enkele weken zal duidelijk zijn of het bij u voldoende werkt. Overleg met uw arts, als u na 8 weken nog geen effect merkt op de pijn.

Lees meer over complex regionaal pijnsyndroom . “

Voortdurende hik

Oorzaak
Bij de hik trekt het middenrif (een spier tussen buik en longen) vanzelf samen. Het kan ontstaan door te snel eten of drinken, niet goed kauwen of door koolzuurhoudende dranken.

Ook alcohol kan de hik veroorzaken. De zenuwen in de keel en het middenrif worden hierdoor geprikkeld en het middenrif gaat samentrekken (krampen).

Soms hebben mensen met een aandoening van de longvliezen of de maag vaak de hik.

Meestal is de hik onschuldig, het gaat in het algemeen na korte tijd weer over. Een enkele keer houdt de hik echter verschillende dagen of langer aan. Dit kan leiden tot pijn in de borst en tot uitputting.

Behandeling
Rustig eten en drinken is de beste manier om hikaanvallen te voorkomen. Bij lang aanhoudende hik helpt gabapentine soms. Het wordt soms ook samen met het spierverslappende medicijn baclofen gegeven. Hoe gabapentine werkt bij hik is niet bekend.

Lees meer over voortdurende hik . “

Spierkrampen

Gabapentine wordt soms gebruikt bij spierkrampen die kunnen ontstaan door het gebruik van sterke pijnstillers, zoals morfine.

Oorzaak
De hersenen sturen de spieren aan via zenuwen. Deze zenuwen lopen vanuit de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren. Als deze zenuwen geprikkeld raken, bijvoorbeeld door een hoge dosering van sterke pijnstillers, geven ze onbedoeld bericht aan de spieren om samen te trekken. Hierdoor ontstaan spierkrampen of snelle spiertrekkingen.

Werking
Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel berichten kunnen sturen aan de spieren. Hierdoor kan het helpen bij spierkrampen.

Lees meer over spierkrampen . “

Rusteloze benen

Verschijnselen
Bij rusteloze benen heeft u een kriebelend, jeukend, tintelend of pijnlijk gevoel in de benen, vooral in de kuiten, maar ook in dijen, voeten, handen en armen. Hierbij heeft u meestal een onbedwingbare neiging om dit lichaamsdeel te bewegen. Als u beweegt verdwijnt het gevoel.

De klachten treden meestal op in rust en dus vaak tijdens het slapen. Het bemoeilijkt het inslapen of u wordt al snel weer wakker.

Oorzaak
De oorzaak van deze klachten is niet bekend. Oudere mensen hebben er meer kans op. In zeldzame gevallen kunnen de klachten veroorzaakt worden door bloedarmoede, zwangerschap, diabetes, medicijnen of een te langzaam werkende schildklier.

Behandeling
In sommige gevallen kunnen de klachten verminderen met een warme douche of spierontspannende oefeningen voordat u gaat slapen. Het helpt vaak om geen coffeïne te gebruiken (dus geen koffie, thee, cola, chocola) of overdag minder lang achterelkaar rechtop te staan of zitten.

Als de klachten ernstig blijven kan de arts medicijnen voorschrijven. Meestal zijn dit medicijnen die op dopamine werken, zoals pramipexol en ropinirol. Als deze niet werken of gebruikt kunnen worden, kan de arts gabapentine voorschrijven.

Lees meer over rusteloze benen . “

Overgangsklachten

Gabapentine wordt gebruikt tegen opvliegers bij vrouwen die voor borstkanker zijn behandeld en geen oestrogeenhormonen mogen gebruiken.

Verschijnselen
Opvliegers ontstaan door een tekort aan oestrogeenhormoon, bijvoorbeeld na de overgang. Maar ook na een behandeling van borstkanker kunnen opvliegers ontstaan. Sommige soorten kankercellen groeien door oestrogeenhormoon. Bij de behandeling van dit type borstkanker worden medicijnen gebruikt om de werking van oestrogeenhormoon te blokkeren. Hierdoor kunt u overgangsachtige klachten krijgen, zoals opvliegers en zweetaanvallen.

Behandeling
Als opvliegers heel hinderlijk zijn, kan de arts een medicijn voorschrijven, zoals oestrogeenhormoon. Voor vrouwen die geen hormonen mogen gebruiken, schrijven artsen soms gabapentine voor om de klachten te verminderen.

Effect
Gabapentine bestrijdt opvliegers en zweetaanvallen. Het werkt niet bij iedereen. Als het werkt merkt u dat de opvliegers minder heftig zijn en minder vaak voorkomen.

Lees meer over overgangsklachten . “

Pijn

Pijn bestaat in verschillende vormen. Pijn kan komen door een beschadiging in uw lichaam of als iets niet werkt zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar uw hersenen en u voelt pijn. Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak en weten we niet waar de pijn vandaan komt.

Behandeling
In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Als dit onvoldoende werkt of wanneer er sprake is van een ontsteking, schrijft uw arts meestal een ontstekingsremmende pijnstiller voor, zoals ibuprofen of diclofenac.

Gabapentine wordt soms gebruikt om pijn na een operatie te voorkomen. U krijgt dit medicijn dan 1 keer voor de operatie. 

Werking
Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren op pijnprikkels. Hierdoor kan het helpen bij pijn na een operatie. 

Lees meer over pijn . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Om de kans op bijwerkingen aan het begin van de behandeling te verkleinen, moet u starten met een lage dosering. De dosering wordt daarna geleidelijk opgebouwd.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid, sufheid en vermoeidheid. Zelden slapeloosheid.

  Slaperigheid en sufheid gaan meestal over als u een week lang dezelfde dosering gebruikt. Uw lichaam went er dan aan. Maar zolang de dosering nog wordt opgebouwd, kunt u last hebben van deze bijwerking.
  Voorkom ongelukken bij activiteiten thuis, op het werk en in het verkeer. Bijvoorbeeld wanneer u een ladder beklimt, apparaten bedient en op het werk iets bewaakt of controleert.

 • Bewegingsstoornissen, zoals een onzekere gang bij het lopen, draaierig gevoel, evenwichtsproblemen, neiging tot vallen. Zelden abnormale bewegingen van tong en mond, zoals smakken, zuigen of kauwen, grimassen en tics van het gezicht. Verder buigen en strekken van vingers en tenen, zwaai- en draaibewegingen van schouders en bekken.

 • Duizeligheid

 • Keelpijn, verkoudheid, griep en hoesten

  Dit komt door een grotere kans op een virus-infectie. Zelden andere infecties, zoals middenoorontsteking, bronchitis of longontsteking. Raadpleeg uw arts bij koorts, keelpijn, oorpijn en kortademigheid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Trillende handen, doof of tintelend gevoel in armen of benen.

 • Hoofdpijn en zwak of slap gevoel

 • Slappe spieren of juist aanhoudend gespannen spieren, soms in een vreemde houding.

 • Wazig zien of dubbelzien

  Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, maagpijn, opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, diarree of verstopping.

  Misselijkheid kunt u voorkomen door het medicijn met wat voedsel in te nemen.

 • Minder eetlust en zeer zelden juist meer eetlust.

  Hierdoor ontstaan veranderingen in het gewicht.

 • Droge mond en keel en zeer zelden tandvleesontsteking.

  Door de droge mond kunnen sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte ontstaan. Poets of flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.

 • Psychische klachten, zoals depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, angstgevoelens, nervositeit, opgewonden gevoel. Zeer zelden hallucinaties, rusteloosheid, agressie of zelfmoordgedachten.

  Overleg met uw arts als u dit merkt.

 • Problemen met geheugen, concentratie en coördinatie, moeite met praten.

 • Huiduitslag, jeuk, acne (vettige huid met puistjes), zeer zelden haaruitval.

  Huiduitslag kan ook wijzen op overgevoeligheid (zie onder Zeer zelden: Overgevoeligheid). Raadpleeg uw arts bij huiduitslag.

 • Vasthouden van vocht, zwelling in het gezicht, verhoogde bloeddruk, blozen.

  Raadpleeg in deze gevallen uw arts. Zeer zelden wijst zwelling in het gezicht op overgevoeligheid (zie onder Zeer zelden: Overgevoeligheid).

 • Blaasontsteking. Dit merkt u aan pijn bij het plassen en vaak kleine beetjes moeten plassen. Zeer zelden moeite om de plas op te houden (incontinentie).

 • Spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn en spiertrekkingen. Zeer zelden stijve spieren. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen meer klachten krijgen.

  Spierpijn is meestal onschuldig, maar in zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze ernstige bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het gehele lichaam kan zeer doen. Overleg met uw arts als u onverklaarbare spierpijn heeft. Als de verschijnselen ernstig zijn, moet u zo snel mogelijk uw arts waarschuwen.

 • Impotentie, zeer zelden minder zin in vrijen, moeilijker krijgen van een orgasme.

  Als u hier veel last van heeft, raadpleeg dan de arts.

 • Minder witte bloedcellen en bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij infecties die niet overgaan, keelpijn, blaasjes in de mond, blauwe plekken of bloedneuzen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Oorsuizen

 • Borstvorming bij mannen

 • Hartkloppingen, pijn op de borst

  Waarschuw in deze gevallen uw arts.

 • Ontsteking van de lever of alvleesklier. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, misselijkheid en een gele kleur van huid of oogwit moet u een arts waarschuwen.

 • Veranderingen in het bloedglucose

  Dit is vooral van belang voor diabetespatiënten. Zij kunnen eerder een te hoog of te laag bloedglucose krijgen.

 • Benauwdheid en bemoeilijkte ademhaling

  Neem contact op met uw arts, als de ademhaling heel langzaam en oppervlakkig wordt.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts.
  Verder kunt u duizelig worden of flauw vallen. Of er kan een zwelling ontstaan van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Ook kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden met koorts, gezwollen lymfeklieren en huiduitslag.
  In al deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  Als u overgevoelig bent voor gabapentine mag u het niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik gabapentine gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd zeker geen auto als u 2 of meer van dergelijke medicijnen gebruikt.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizelig, slaperig en moe zijn, problemen met de coördinatie en dubbelzien.

U mag de eerste week dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto zolang de dosering nog omhoog gaat. Pas nadat u 1 week dezelfde dosering heeft gebruikt, mag u weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen. Na 1 week dezelfde dosering gebruiken, zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten.

Gebruikt u ook andere medicijnen die deze bijwerkingen geven? Let er dan op dat u meer last kunt hebben van deze bijwerkingen.

Let op: als u epilepsie heeft, mag u vaak niet autorijden. Of u mag autorijden, hangt af van bepaalde keuringseisen. Overleg hierover met uw arts. Ook heeft het Epilepsiefonds meer informatie over het deelnemen aan het verkeer met epilepsie. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol kan de bijwerkingen van dit medicijn sterker maken. Hierdoor kunt u slaperig worden en meer problemen met uw coördinatie krijgen. Gebruik daarom liever geen alcohol of drink minder alcohol als u dit medicijn krijgt.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Bij epilepsie:
Bespreek met uw arts uw kinderwens, voordat u zwanger bent. Bent u al zwanger? Neem dan direct contact op met uw arts. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico’s van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Van veel medicijnen tegen epilepsie is wel aangetoond dat er een grotere kans is op aangeboren afwijkingen bij de baby. Maar een epilepsieaanval kan ook schadelijk voor de baby zijn. Overleg daarom met uw arts over de voor- en nadelen.

Goede controle tijdens de zwangerschap is belangrijk. Soms is het nodig de hoeveelheid van het medicijn in het bloed te meten en de dosering aan te passen.

Gebruik in elk geval foliumzuur vanaf een maand voor het moment dat u zwanger wilt worden tot en met week 10 van de zwangerschap. U vermindert hiermee de kans op aangeboren afwijkingen.

Bij zenuwpijn, CRPS, voortdurende hik, opvliegers na borstkanker, spierkrampen en rusteloze benen
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat het veilig is tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar dit is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby.

Als u borstvoeding geeft, is het belangrijk de baby goed te controleren op niet goed willen drinken, overgeven, sufheid en prikkelbaarheid.

Gebruikt u een combinatie van epilepsiemiddelen? Geef dan geen borstvoeding. Het blijkt dat combinaties van epilepsiemiddelen meer risico’s geven op bijwerkingen bij de baby zoals niet goed willen drinken, overgeven, sufheid en prikkelbaarheid.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Capsule en tabletten: heel doorslikken met een half glas water.
Drank:

 • Meet de juiste hoeveelheid af met een doseerspuit.
 • Druk de spuit leeg in uw mond en slik de drank door.
 • Spoel de spuit na met wat water.

Wanneer? 
U mag dit medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

 • Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur ’s avonds. Dan heeft u minder last van de sufheid en slaperigheid overdag.
 • Als u het 2 keer gebruikt: ’s ochtends bij het ontbijt en ’s avonds bij het avondeten.
 • Als u het 3 keer per dag gebruikt: bij ontbijt, lunch en avondeten.

Rusteloze benen: neem het medicijn 3 uur voordat u gaat slapen in, dan is het effect het best.

Pijn na een operatie: u neemt het medicijn 1 keer in voor de operatie. Uw arts zal aangeven wanneer u het medicijn precies kunt gebruiken.

Hoelang?

Epilepsie
U zult dit medicijn waarschijnlijk langdurig moeten gebruiken. Na enkele weken tot maanden zal uw arts met u bekijken of het voldoende werkzaam is. Het kan zijn dat de arts de dosering tussentijds aanpast. Verander in elk geval nooit zelf de dosering.

Zenuwpijn
Het is belangrijk uw pijn al vóór de behandeling te noteren in een pijndagboek, door telkens ’s avonds bijvoorbeeld met een cijfer aan te geven hoe erg de pijn geweest is, en welke activiteiten u niet hebt kunnen doen door de pijn.

Als gabapentine werkt, kunt u het gebruiken zolang als nodig is. Werkt het na enkele weken nog onvoldoende? Overleg dan met uw arts. De arts kan misschien de dosering aanpassen of een ander medicijn voorschrijven.

Complex regionaal pijnsyndroom (posttraumatische dystrofie) en opvliegers bij borstkanker
Als het werkt, kunt u gabapentine gebruiken zolang als nodig is. Werkt het na enkele weken nog onvoldoende? Overleg dan met uw arts. De arts kan misschien de dosering aanpassen of een ander medicijn voor schrijven.

Voortdurende hik, spierkrampen en rusteloze benen
Als het werkt, kunt u gabapentine gebruiken zolang als nodig is. Werkt het na enkele dagen nog onvoldoende? Overleg dan met uw arts. De arts kan misschien de dosering aanpassen of een ander medicijn voor schrijven.

Pijn na een operatie 
U neemt het medicijn 1 keer in vóór de operatie.

Terug naar overzicht